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Measure 53 Secretary of State

The Secretary of State as chief elections officer shall issue detailed directives necessary to maintain uniformity
in the application, operation and interpretation of Oregon election laws. ORS 246.110 and 246.120
This document is an official directive of the Secretary of State.

Question:

What procedures should be followed in conducting a recount?

Answer:

Attached to and made a part of this directive are the instructions for preparing for and
conducting the recount of ballots cast at the May 20, 2008 Primary Election for Ballot Measure 53.

The instructions provide information regarding;:

Automatic Recounts

Preparing for the Recount

Notice of Automatic Recounts

County Elections Official’s Notice of Recount
County Elections Official’s Notice of Breaking Seals
Appointing Counting Boards

Official Observers

Preparation for Recount Procedures

Ballot Counting Procedures

Certification of Votes

Certification of Costs

The directive also includes a checklist that may be used by the counting boards.

Bill Bradbury
Secretary of State

&EM,MW

John Lindback
Elections Division Director



RECOUNT
Procedure for State Measure 53

Automatic Recounts (ORS 258.290)

The appropriate elections official shall determine if the difference in the number
of votes cast for or against any measure is less than one-fifth of one percent (.002)
of the total votes cast for and against the measure. If it is, the elections official
shall order that a recount be held and the cost paid by the electoral district for
which the measure was proposed.

Preparing for the Recount

Recounts shall be conducted pursuant to ORS Chapter 258 and the instructions
and directives of the Secretary of State. All recounts shall be conducted by
hand. The recount is not an adversarial proceeding and is to be conducted as
openly and expeditiously as possible.

Notice of Automatic Recounts

If the official canvass of votes for a measure for which the Secretary of State is the
filing officer reveals that an automatic recount is necessary, the Secretary of State
shall direct the appropriate county elections officials to conduct a recount of the
votes cast for that measure.

County Elections Official’s Notice of Recount

The county elections official shall determine the date, time and place of the
recount and notify the Secretary of State no later than 5 p.m. June 12, 2008. The
Secretary of State will post this information on the Elections Divisions website.

At least one elector advocating for the measure and at least one elector opposing
the measure are entitled to be present to watch the recount. ORS 258.211(2)(b).
The Secretary of State will inform county elections officials if affected parties are
interested in observing the recount.



County Elections Official’s Notice of Breaking Seals

The county election official must not break any seals without notifying the
Secretary of State of the date, time and place that the county elections official
intends to break the seals. This notice must be provided at least one business
day before the date scheduled for breaking the seals. This includes breaking the
seals for purposes of organizing the ballots before the recount begins. (See
“Preparation for Recount Procedures”.)

Each time that a new recount is started, the Secretary of State must be notified
that the seals will be broken again. Because counties may choose to seal and
reseal ballots precinct by precinct, by groups of precincts contained in one box, or
by the entire county, the breaking of seals may be a continuing activity
throughout the recount. Each county should advise the Secretary of State of the
process to be used in the county.

Appointing Counting Boards

As soon as the county elections official receives notice from the Secretary of State
or determines it is necessary to conduct the recount, the official shall appoint as
many four-member counting boards as needed from the list of electors of the
county. It is recommended that one board be appointed for each 5,000 ballots to
be recounted.

No member of the counting board shall have been a candidate for any office
voted upon at the election. The members of a counting board shall not all be
affiliated with the same political party. Compensation of counting boards shall
be made at the rate which elections personnel were paid at the election before the
recount, but at least the minimum wage required by state or federal law. ORS
258.200.

The county elections official or each counting board shall select a chair prior to
beginning the recount.



Official Observers

In the case of a measure recount, one elector advocating and one elector
opposing the measure may be present to observe the preliminary preparation of
the recount. The Secretary of State, in the case of state measures shall select the
advocacy and opposition organizations to act as the official affected parties in a
measure recount. Each official measure organization selected by the appropriate
elections official may designate an observer for each counting board. Each
official measure organization must notify the Secretary of State of the one
individual who will act as the official representative of that organization and
who will sign the written authorizations provided to the observers.

All observers must have appropriate written authorization signed by the
designated official of an affected organization in a measure. When appropriate,
the Secretary of State shall provide to the county elections official the name of
one person representing each affected organization who may sign written
authorizations for observers from that organization, to ensure that the properly
designated observers are the only observers allowed at counting boards.

Official observers shall not in any way interfere with the preparation or counting
procedure. Any comments or questions about the proceedings in progress shall
be directed to elections supervisory personnel, not to the counting boards. If at
any time any observer creates a distraction or otherwise impedes the progress of
the preparation or the count, the proceedings will be stopped and corrective
action may be taken by the elections official.

Official observers have a statutory right to observe the recount for the purpose of
assuring the integrity of the recount procedure. Official observers do not have
any other role and do not have the right to address a counting board concerning
the board’s handling of individual ballots. Any observed procedural irregularity
or perceived error may be reported to elections supervisory personnel who are to
take corrective actions, if necessary. Observers may wish to keep written notes
of comments on the handling of individual ballots.



Elections officials may approve one observer coordinator on site for each affected
measure position to assist with the observers. This coordinator can not be a
second observer at any table, and should be located away from the individual
tables. Allowing observer coordinators, in addition to the observers, is
discretionary on the part of elections officials.

One person from each of the affected parties involved in other recounts that have
not yet been completed may also be present for other recounts. All affected
parties have an interest in observing all recounts preceding their recount,
including ones that they are not directly involved with. This one individual
cannot be at any recount table as an observer. However, this one designated
person may watch the entire recount to ensure that the ballots are properly
handled and are properly resealed. Once the affected party’s recount is
complete, that affected party no longer needs to be notified of any subsequent
recount activity and no longer has any observer status.

Preparation for Recount Procedures

Preparation for recount may include any preliminary preparation of the ballots
that the elections official deems necessary.

If preliminary preparation of the ballots is deemed necessary by the elections
official and it requires seals to be broken the elections official, or designated
staff member, must first notify the Secretary of State. The notice shall include the
date, time and place at which such preparation will occur. This notice must be
provided at least one business day before any seals are broken. The elections
official shall then assemble all ballot containers holding ballots to be recounted.
Authorized observers, if present, may examine the seals on the containers to
make certain they have not been broken or tampered with. The seals may then
be broken in the presence of the authorized observers. The containers shall be
resealed upon completion of the preparatory procedures.

Some election-related materials are not part of a recount but are available to be
examined. At the request of an affected party, these materials shall be reviewed
as soon as practicable following a request, at a time designated by the elections
official. These items include all ballot return envelopes.

Challenge envelopes are NOT part of the recount and are not available for
examination. Pursuant to ORS 254.426(3), challenge envelopes are confidential.



Ballot Counting Procedures

Before starting the recount, the elections official, or designated staff member,
shall assemble all ballot containers and other materials pertinent to the recount.
The chair of each counting board shall examine the seals of the containers to
make certain they have not been broken. The seals on all containers holding
ballots to be recounted shall be broken in the presence of the counting board and
authorized observers.

The ballots shall be taken from the container. For measure 53, every cast ballot
must be recounted. Each counting board shall recount only one precinct at a
time. The ballots to be recounted shall be separated into the following stacks:

1) yes

2) no

3) overvotes,

4) undervotes,

5) duplicated ballots, and
6) rejected ballots, if any.

Any ballot that was duplicated by the original election board shall be checked
against the original ballot to insure that the vote for the measure being recounted
was properly duplicated. Duplicated ballots shall be sorted into appropriate
stacks according to how the ballots were voted. The original ballot should then
be resealed.

The four member counting boards shall divide into two-person teams after all of
the ballots have been separated into the appropriate stacks and inspected. Each
two-person team shall count each stack of ballots and record the count on scratch
paper. The teams shall compare their counts. If they agree, the number shall be
posted to the return sheet provided. If the counts do not agree, each stack must
be recounted again until agreement is reached.

An overvote occurs when an elector marks more than the allowable choices for a
particular office or measure. An undervote occurs when the elector does not
mark any choice for a candidate or a measure. Each overvote and undervote
ballot must be examined to confirm that the voter did, in fact, cast an overvote or
an undervote.



During the original count there may have been some ballots rejected by elections
personnel in the preinspection process. These ballots should be in a ‘Rejected
Ballots” envelope. Each of these ballots must be re-inspected and a decision
made by at least three of the members of the counting board whether to count
the ballot not previously counted. If the decision is to count the ballot, it is to be
counted in the same manner as all other ballots. The rejected ballots are to be
signed or initialed and dated by the recount board chair. If any ballots that were
originally not counted are determined to be countable, this fact and the quantity
counted shall be noted on the ‘Rejected Ballots” envelope to explain the
discrepancy between the original count and the recount.

The county elections official will compare the vote count reported by the
counting board with the original vote count. Any difference in the vote count
prepared by the counting board and the original count must be reviewed by the
county elections official before the recount of a precinct is considered complete.
All materials must be resealed. Resealing may be done precinct by precinct, in
groups of precincts contained in one sealable container, or as a county as a
whole, in the county elections official’s discretion. All ballots must be resealed at
the close of business each day if ballots are not maintained in a secured room-

The results for individual precincts are considered unofficial until they have been
abstracted and certified by the county elections official.

Certification of Votes

If all precincts in which votes were cast on a measure are recounted, the results of
the recount are the official results of the election. As soon as practicable after
completion of the recount, the elections official shall certify the abstract of
recounted votes to the Secretary of State. This certification should be delivered
to the Secretary of State as soon as possible, by any delivery method that
provides a written record. In the case of a measure election, the abstract must be
certified to the elections official who issues the proclamation.



Certification of Costs

Not later than the thirtieth (30t%) day after the recount is completed, the cost shall
be certified to the Secretary of State pursuant to ORS 258.221(3). If the county is
conducting multiple recounts, the certified costs are due thirty days after the
completion of the last recount. ORS 258.270 requires the Secretary of State to
equitable apportion the costs if multiple recounts are conducted.

Pursuant to ORS 258.231, the certification of costs may include:

e Payment to recount boards at a rate not to exceed the rate at which such
elections personnel were paid during the election prior to the recount;

e Payment to additional employees required to conduct the recount and
overtime payment to regular employees who are eligible to receive
overtime payments;

e Postage and telephone charges directly related to the recount.

e The costs for security;

The certification of costs of a recount shall not include:

e General administrative costs;

e Allowances for meals or lodging.



Recommended Counting Board Checklist

Check the seals on all pertinent containers to be sure they are intact.
Provide each counting board with ballots for one precinct.

Separate the ballots into the following stacks:

One stack for “Yes” votes
One stack for “No” votes
Overvoted ballots
Undervoted ballots

Ballots that were duplicated
Rejected ballots

Check all duplicated ballots against the original to see that the recount
race on the duplicate is an exact copy of the original and sort duplicate
ballots into the above stacks by how voted.

Inspect all rejected ballots. If the majority of the board decides that a
ballot should have been counted, count the ballot and place into a
stack by how voted.

Divide each four member counting board into teams of two. Each two-
member team count ballots in each stack for the precinct and records
the count.

Compare the counts and recount each stack until each team agrees on
the final count.

Record the final count on a return sheet.
Return the completed precinct materials to the elections official. Issue

the next precinct. Repeat the process step-by-step for each precinct
that is recounted.
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DATE: June 11, 2008

RE: Official Notice of Statewide Automatic Recount for State Measure #53

The certified result for the May 20, 2008, Primary Election for State Measure 53 is as follows:

e Yes 489,592
e No 489,042

ORS 258.290 requires the Secretary of State to order a recount of the votes if the canvass of votes of the
election reveals that the difference in the number of votes cast for or against any measure is not more
than one-fifth of one percent of the total votes cast for and against the measure. The difference of 550
in the votes cast in this contest falls within the number requiring an automatic recount (1,957).

Therefore, you are directed to conduct a recount of all ballots in all precincts in your county for State
Measure #53.

Monday, June 16, 2008 through Friday June 27, 2008

Each county may choose the date within this period to begin the recount. However, once the
recount has begun in each county the recount must be conducted on sequential business days
until it has been completed. All recounts must be scheduled so that they are completed no
later than June 27, 2008.

As soon as possible after the recount is completed and no later than 5 p.m. Friday, June 27th,
the county elections official shall deliver the abstracts of the votes recounted to the Secretary of
State’s office so that the results may be canvassed and certified.

If you decide to prepare the ballots for the recount before the first day of the recount, you
must provide notice to the Secretary of State at least one business day before the day the seals
will be broken on ballot containers. The notice must include the time, date and place of the
breaking of the seals. The Secretary of State will provide public notice through the Elections
Division website so that observers may attend.

Each elections official must notify the Secretary of State in writing of the date, time and place
where the recount for Ballot Measure 53 will be conducted, as well as an estimate of the
number of days it will take to conduct the recount. This information will be publicly available
through the Elections Division’s website. The elections official must also notify the Secretary of
State immediately if there are any changes to this information.

Thank you!
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